25 Aralık 2015 Cuma

ÇELİK İRADE

Neymiş #ofotografinhikayesi : 

 Bugün 1960'a gideceğiz... Tarihe adını yazdırmış Thick Quang Duc ve onun ses getiren ölümü.

 Aslında rahibin yaktığı kendi değil, etrafındaki her türlü yasağa, ıstıraba haksızlığa uğrayıp ses çıkaramayanlar. En sessiz şekilde ama koca koca alevler arasında can veriyor Duc... 

 Bir insanin inancı adına yapabileceği en büyük fedakarlığı yapmış, bunu çelik gibi bir irade ile birleştirmiş ve sonunda da bir diktatörlüğün yıkılmasını sağlamış. 

 Takvimler 11 Haziran 1963'ü gösterdiğinde Thick Quang Duc, Güney Vietnam hükümetinin din adamlarına yaptığı baskı ve eziyetlere dayanamamış, protesto etmek için Saigon'un işlek caddesine gitmiş. İki öğrencisiyle birlikte yolun ortasında durup arabadan usulca inerek yere oturmuş. Öğrencilerinden üzerine benzin döküp kendisini yakmalarını istemiş ve bunu gerçekleştirmiş. Görgü tanıklarının ifadesine göre Duc, yandığı an hiç kıpırdamamış, ses çıkarmamış. Peki kimmiş bu Duc;

 Vạn Ninh bölgesindeki Hội Khánh köyünde dünyaya gelmiş. Asıl adı Lâm Văn Tức'muş.. Yedi yaşında dünyevi işleri bırakıp, dayısı ve ruhani lideri olan Thích Hoằng Thâm'ın rehberliğinde Budizm felsefesi ve doktrini üzerine kafa yormaya başlamış. Yirmi yaşında Thích Quảng Đức ismiyle rahiplik unvanını almış, sonrasında Ninh Hòa yakınlarındaki bir dağda inzivaya çekilip üç yıl burada Budizm'le iç içe bir hayat sürmüş. 

 Üç yıl süren münzevilikten sonra tekrar insanların arasına karışmış. Dharma felsefesini yaymak üzere tüm Vietnam'ın farklı bölgelerine seyahatler düzenlemiş. 1932 yılında Budist Meclisi'ne müfettiş olarak atanmış. Daha sonra doğum yeri olan Hội Khánh' a geçip buradaki keşişleri eğitme görevini üstlenmiş. Burada kaldığı süre içerisinde 14 farklı tapınak inşasının sorumluluğunu almış 1934 yılında Budizm'i insanlara anlatıp bu öğretiyi yaymak üzere Güney Vietnam'a gitmiş. Ardından Kamboçya'ya geçip, 2 yıl burada yaşamış. Güney Vietnam'a döndükten sonra, 17 yeni tapınağın inşasında görev almış. Saikon yakınlarındaki Gia Dinh eyaletinde bulunan Phú Nhuận bölgesine, 31 tapınağın sonuncusu olan Quán Thế Âmtapınağını inşa etmiş. Tapınağın bulunduğu caddeye Thich Quang Duc ismi verilmiş.


 Fotoğraf bir yüzü parlak, kalın kağıda basılan görüntü değildir sadece, her fotoğrafın kendi hikayesi vardır. Bir sonraki hikayeye...

3 yorum:

  1. Merhabaaa ben geldiiiimmm :) izlemeye aldim insh daha cok kisi izler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldiniizz ! :) iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim...

      Sil
  2. Merhabalar.
    Yine Uzakdoğuya gidiyoruz. 1963 yıllara ve Güney Kore hükümetinin din adamlarına yaptığı baskıyı protesto etmek üzere, kendini öğrencilerine yaktıran bir Budist. Ve yanarken de tabiri caizse adamın gıkı bile çıkmıyor. Ve siz buna çelik irade ismini vermişsiniz.

    Evet kolay değil, sinirler yanana kadar, insan en büyük acıyı hisseder. Sinirler yandıktan sonra zaten bir şey duymazsın.

    Şimdi bu olay çok yönlü ele alınarak fotoğraf karesi üzerinde yorumlar yapılabilir. Ama beni en çok düşündüren şey şudur. Şimdi bu din adamı kendini yakınca, hükumetin din adamlarına olan baskısı son buldu mu? Asla bulmamıştır. Ama o din adamı, hem öğrencilerine, hem tebaasına, hem de hükumete bir ders vermiştir.
    Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Yine ders verici ve bir o kadar da ilginç bir paylaşımdı.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil